luni, 8 septembrie 2008

Univeristy of Limerick - orasul, nu poezia!

Limerick, un oras vestic, la aproximativ 200 km de Dublin. Un oras cu vreo 50.000 de locuitori. Da, am scris bine, nu am pierdut nici un 0 pe drum!! 50 mii locuitori, aproximativ. Dar, al doilea centru de importanta in invatamant, dupa Dublin. Si pe locul 4 in topul celor mai populate orase din Irlanda.

University of Limerick - vasta, impresionanta. Dar nu despre ea vreau sa vorbesc acum. O face mult mai bine decat mine wikipedia.org :) Sau o poza, cladirea Schumman - o face mult mai bine decat 1000 de cuvinte.


Primul lucru pe care l-am remarcat in campusul univeristar au fost trotuarele. In mod normal nu le-as fi remarcat, daca nu veneam dintr-o tara cat de cat civilizata. Daca as fi fost din Cuba de exemplu, sa vad trotuare era ceva nou. Dar totusi, mi-au atras atentia. De ce oare?





Cu vreo 2 saptamani inainte de a ajunge eu in Irlanda, tara fusese vizitata de presedintele american George W. Bush. Nu sunt prea multi irlandezii care il iubesc. Tot campusul, dar si o parte din strazile din Limerick erau marturii ale "iubirii" pe care si-au manfestat-o fata de "Daddy's Little War Criminal".




Apoi, m-a mai surprins maretia. Totul e vast, e impresionant. Este un oras la marginea altui oras. Totul supravegheat video. Dar te anunta. Nu te lasa sa arunci hartiile pe jos si dupa aia sa vina cu caseta si sa-ti iei amenda de 2.000 de euro pentru ca esti badaran. Nu! Te anunta din vreme. Sa stii ce ai de facut in caz contrar.

Irlanda a fost prima tara din lume care in 2004 a interzis fumatul in locurile publice. Toti s-au conformat. Vrei sa iti aprinzi tigara acolo unde e interzis, nu ai decat. Dar sa pui 2500 euro de-o parte sa-ti platesti amenda. Ei nu glumesc.

Problema pungilor de plastic au rezolvat-o foarte simplu: le-au inlocuit cu pungi de hartie, pe care orice magazin care se respecta ti le ofera gratis. Vrei punga de plastic? Nicio problema - o platesti si o ai - 1,50 euro per bucata. Nu-ti da mana sa le iei de la orice chiosc si sa le arunci dupa o folosire media de 20 minute. Sau, poate iti da...

Niciun comentariu: